SLIDER WIDGET

marți, 9 septembrie 2014

Echipament montan – cum te imbraci pe munte



Din păcate, mulţi oameni încă mai cred că muntele este o joacă. Pleacă cu naivitate în diverse expediţii, se informează puţin cu privire la siguranţa lor şi nu au nici măcar minimul de cunoştinţe înainte de a se lua la trântă cu stâncile.


 Unul dintre lucrurile de bază pe care trebuie să îl ştie oricine înainte de a pleca într-o excursie este ca în    primul rând este indicat să ştii cum să  te îmbraci şi cum să te încalţi.

 Hainele şi încălţămintea au o importanţă mult mai mare decât credeam şi că un echipament bun te poate ajuta să te bucuri cu adevărat de expediţia respectivă, să eviţi multe accidente sau chiar să îţi salveze viaţa.

Hainele de munte

În general,  hainele nu trebuie să fie nici prea strâmte, nici prea largi pentru a-ţi permite să te mişti cu uşurinţă. De asemenea, îm funcţie de vreme ele trebuie să îţi ţină cald sau să fie răcoroase, să elimine transpiraţia, să aerisească pielea, dar şi să te protejeze de intemperii. În general,  se recomandă să ai cel puţin două rânduri de haine la tine în caz că cele pe care le porţi se udă.
De regulă, cele mai mari probleme cu hainele apar în timpul iernii deoarece hainele trebuie să te izoleze foarte bine de frig dar, în acelaşi timp, şi să îţi lase pielea să respire şi să elimine transpiraţia fără a rămâne ude.
Cand vine vorba de păstrarea căldurii, aerul este cel mai bun izolant. Aşadar principiul de bază este ca o haină să înglobeze mai mult aer şi ca între hainele pe care le porţi să existe “pungi de aer” cât mai generoase. Astfel eşti sigur că un procent cât mai mare din căldura produsă de corpul tău este păstrată.
Este bine de ştiut că umezeală şi transpiraţia măreşte de aproximativ 25 de ori transferul de căldură între corp, haine şi mediu, deci vei dori să fii pe cât de putinţa uscat în timpul mersului.
Din aceste motive, atunci când este vorba de vreme dificilă sau anotimpuri reci se recomandă îmbrăcămintea pe straturi. Prin urmare există 3 straturi generale de haine, şi anume:

 
STRATUL INTERIOR. Este primul strat de haine şi ia contact cu pielea. Este recomandat să fie din fibră sintetică, deoarece acesta va trebui să se descurce cu transpiraţia şi cu umezeala. Avantajul acestor fibre este că nu reţin umezeala, ci o elimină şi apoi se usucă foarte repede.
Pe de cealaltă parte, bumbacul are efectul opus şi anume absoarbe umezeala şi se usucă greu. De aceea, bumbacul este cel mai puţin recomandat material pe care să îl porţi pe dedesubt în anotimpurile friguroase.

STRATUL INTERMEDIAR. Al doilea strat are rol de intermediere între stratul interior şi cel exterior. El poate fi format din mai multe straturi în funcţie de cât de scăzută este temperatura. La fel ca şi primul strat, cel de al doilea trebuie să aibă capacitatea de a prelua umiditatea pentru a o transfera mai departe, către stratul următor. La stratul intermediar se poate folosi şi lâna, dar cel mai recomandat material este ţesătura din Polar-Tec (polarul), o fibră sintetică, foarte uşoară cu aspect scămoşat.
Avantajele ţesăturii Polar-Tec sunt:
- Asigură căldura fără greutatea şi volumul ţesăturilor de izolare tradiţionale si se usuca rapid;
- Foarte respirabile pentru a asigura confort în toate activităţile, nu restricţionează deplasarea vaporilor de umezeală.
 GEACA GORE-TEX
STRATUL EXTERIOR. Stratul al treilea este cel care are contact cu exteriorul. Din acest motiv trebuie să fie impermeabil, dar în acelaşi timp, trebuie să aibă şi capacitatea de a elimina umezeala din interior.
Acest echilibru sensibil poate fi obţinut doar de fibrele sintetice, iar cel mai popular material este numit Gore-Tex.
Gore-Tex-ul este o membrană poroasă bazată pe teflon care este lipită de o țesătură. Ce face aceasta membrane atât de specială este că are aproximativ 1,4 miliarde de găuri pe cm2, fiecare dintre acestea având un diametru care este de 20.000 de ori mai mic decât molecula de apă, dar de 700 de ori mai mare decât vaporii de apă. Aşadar, opreşte pătrunderea apei de la exterior şi permite vaporilor din interior să iasă. Dezavantajul acestei fibre este ca membrana de teflon este foarte fragilă, fiind relativ repede distrusă de transpirația corpului uman, ceea ce o face sensibilă la uzura şi murdărie.
Un lucru foarte important legat de stratul exterior este sa ai grijă ca respectiva geacă să fie prevăzută şi cu o glugă impermeabilă.
Sfat: Indiferent de anotimpul în care mergi, este recomandat să ai la tine un fes, o pereche de mănuşi şi o pelerină de ploaie de folie, deoarece pe munte vremea este foarte schimbătoare şi un plus de precauţie este întotdeauna bine venit.


Incalatamintea de munte

Încălţămintea este unul dintre cele mai importante echipamente montane. Deoarece picioarele ne ajută să ne deplasăm, alegerea bocancilor sau pantofilor de munte trebuie făcută cu foarte mare grijă. Astfel, un bocanc bine ales te poate ajuta să te descurci fără probleme cu terenul accidentat sau umed şi să ajungi cu siguranţă fără bătături sau entorse la destinaţia dorită.
În general încălţămintea ţi-o alegi în funcţie de preferinţele tale şi de tipul de teren pe care va fi folosită. Cu toate acestea trebuie sa ţii cont de o serie de aspecte generale legate de încălţăminte şi de faptul că există mai multe categorii.
Există mai multe tipuri de încălţăminte, dar în general sunt împărţite în două mari categorii,  şi anume: de vară şi de iarnă. În mod evident, cele de vară sunt mai uşoare şi mai subţiri, iar cei de iarnă au o izolaţie mai bună împotriva umidităţii şi sunt mai călduroase.
Tipuri de încălţăminte pentru munte
sandale munteSandale
Sunt un model special de sandale cu talpa solidă și rezistentă la șocuri. Partea superioară a tălpii se mulează pe picior pentru mai multă stabilitate şi sunt prevăzute cu barete ajustabile şi diverse întărituri pentru a fixa piciorul în siguranţă.




Pantofii sport pentru alergat şi drumeţii în natură
Aceşti pantofi sunt destinaţi pentru potecile de munte cu grad scăzut de risc. Sunt asemănători cu pantofii sport obişnuiţi, doar că au o serie de caracteristici care îi fac potriviţi pentru drumeţii pe munte cum ar fi: talpa flexibilă şi aderentă, dar în acelaşi timp, solidă pentru a rezista contactului agresiv cu pietrele.


Bocanci de munte – categorie uşoară
Aceşti bocanci sunt un fel de pantofi sport de munte mai înalţi, ce protejează mai bine glezna. Talpa este mai groasă și mai rigidă, iar limba pantofului este integrată în bocanc pentru a împiedica apa să pătrundă. Materialul exterior este de din material textil sau piele.



Bocanci de munte – categorie medie
Datorită constructiei lor rigide acest tip de bocanci sunt ideali pentru traseele dificile şi accidentate. Spre deosebire de celelalte tipuri de încălţăminte, au diverse întărituri, bombeuri solide, tălpi cimentate, crampoane, cusături foarte rezistente şi izolare împotriva apei. Acest tip de bocanci protejează cel mai bine piciorul.


Bocanci de munte – categorie grea
Acest tip de bocanci sunt ideali pentru escalada şi au o construcţie foarte solidă ce le permite ataşarea de colţari. Mulţi dintre ei sunt prevăzuți cu diverse întărituri de plastic, sunt impermeabili, iar căptușeala este special concepută pentru a proteja piciorul de temperaturi extrem de scăzute.


Generalitati legate de bocancii de munte

În general, când ai de-a face cu trasee de urcare, indiferent de anotimp se recomandă să foloseşti bocanci impermeabili, cât mai uşori. De asemenea, dimensiunea se recomandă să fie cu un număr sau o jumătate de număr mai mare decât ce porţi tu, pentru a-ţi permite mişcarea liberă a piciorului, dar în acelaşi timp să îl şi ţină fixat în siguranţă.
Talpa bocancului este foarte importantă. Dacă ai de mers pe un drum accidentat cu multe pietre sau colţuri ascuţite de stâncă, talpa trebuie să fie cât mai rigidă pentru a te împiedica să te destabilizezi şi pentru a proteja laba piciorului de agresiunile provocate de pietre.
Pe de cealaltă parte,  dacă traseul nu este foarte dificil şi nu implică multe zone de urcare, poţi folosi o talpă semirigidă sau flexibilă care este mai confortabilă la mers şi absoarbe mai bine şocurile.
Sfat: Nu pleca la drum cu încălţăminte nouă. I-aţi timp şi poartă bocancii proaspăt cumpăraţi măcar câteva zile înainte de a urca cu ei pe munte. Astfel eviţi bătăturile şi laşi piciorul să se obişnuiască cu noua încălţăminte. De asemenea, preventiv poţi lipi un bandaj cu leucoplast în locurile sensibile şi ai grijă să ai unghiile tăiate (nu exagerat de scurt deoarece ajungi în cealaltă extremă) pentru a evita posibile neplăceri.
Unii alpinişti preferă să înlocuiască şireturile bocancilor cu cordelina pentru alpinism de 2-4 mm deoarece această coardă este foarte rezistentă şi în caz de nevoie poate fi folosită la diverse activităţi necesare supravieţuirii. Dacă se întâmplă să fii nevoit vreodată să o foloseşti, ai grijă totuşi să o şi recuperezi pentru a nu vrei să rămâi fără şireturi.

Concluzie

 Chiar dacă drumeţiile la munte sunt foarte distractive, interesante şi relaxante nu trebuie să tratezi totul ca pe o joacă şi acordă muntelui respectul care i se cuvine. Prin urmare, echipează-te corect de fiecare dată când şi ai grijă ca echipamentul să fie în concordanţă cu vremea, traseul şi anotimpul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu